26 Απριλίου 2014

Ένα καράβι από τα Σφακιά…

Πλωτή αλυσίδα στη νότια Κρήτη ενάντια στα χημικά της Συρίας
ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΕΝ ΠΛΩ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Με Καΐκια και Φουσκωτά στη Θάλασσα, Ενάντια στα Χημικά του Πολέμου     
Ξεκινά την Κυριακή 27 Απριλίου η εν πλω διαμαρτυρία των Κρητικών -και όχι μόνο- ενάντια στην υδρόλυση των χημικών του πολέμου στη Συρία, που ακόμα συνεχίζεται. Τα πλεούμενα θα ξεκινήσουν από τα Σφακιά στα 12 το πρωί. Η συμμετοχή του κόσμου, τόσο εν πλω όσο και από ξηράς, είναι σημαντική.
Η υδρόλυση θα πραγματοποιηθεί εν πλω σε διεθνή ύδατα καθώς καμία χώρα δεν δέχτηκε να γίνει στο έδαφός της, προκειμένου να μην αναλάβει κανείς την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Η διαδικασία είναι σε πειραματικό στάδιο.
Λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ εικάζεται πως δεν τις γνωρίζουν ούτε όσοι έχουν αναλάβει τη διαδικασία. Δηλαδή, Αμερικανοί και ΟΗΕ πηγαίνουν "στα τυφλά" προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συναινέσεις από κράτη της Μεσογείου. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν. Γι' αυτό το λόγο, η συμβολική-πολιτική αυτή διαμαρτυρία που ξεκινά την Κυριακή αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους: αν βγει το Cape Ray για υδρόλυση στη Μεσόγειο, τότε θα βγάλουμε σε δεύτερη φάση πλοίο που θα παρακολουθεί ακό κοντά Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, υπό τον φόβο διπλωματικού επεισοδίου, μιας και στα διεθνή ύδατα δεν υφίσταται συγκεκριμένη αρχή δικαίου που να ρυθμίζει τι θα γίνει αν συλληφθούν οι ακτιβιστές.
Η πρωτοβουλία γι' αυτή τη νέα φάση στην κινητοποίηση ανήκει στο Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά του πολέμου, με την ενεργό συμμετοχή του δήμου Σφακίων, συλλόγων με φουσκωτά, επαγγελματίες με καΐκια, μέχρι τους ακτιβιστές από το Καράβι για τη Γάζα. Αυτό που τονίζεται απ' όλους είναι η εναντίωση στην παραγωγή χημικών πολέμου, και όχι ένα στενό σκεπτικό που θα έλεγε απλώς "να τα πάτε αλλού"!
Λόγω του αποκλεισμού της είδησης σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, δυσκολεύεται αισθητά η επικοινωνία μας με άλλους φορείς σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Παρακαλούμε να διαδώσετε αυτή την είδηση σε όσους μπορείτε, και ειδικά σε επαφές σας στο εξωτερικό.
Στο ίδιο πλαίσιο κινητοποιήσεων και δράσεων, καλείται στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 30 Απριλίου γενική λαϊκή συνέλευση με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 8μμ.
Να τονιστούν εδώ μερικές σημαντικές λεπτομέρειες:
- Η διαδικασία δεν θα μπορεί να γίνεται όταν πνέουν από 3 μποφόρ και πάνω. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι επιλέγεται μια θάλασσα που ο μέσος όρος του αέρα που φυσά υπερβαίνει τα 4 μποφόρ.
- Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε πέσει σε αυτήν δεν διοχετεύεται προς τα "'έξω", αλλά παραμένει σε αυτήν. Η Μεσόγειος είναι πιο ρηχή και εξατμίζεται γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να εισέρχεται συνεχώς νέο νερό από τις διώρυγες του Γιβραλτάρ και του Σουέζ.
 Της Νέλλης Ψαρρού



ΠΗΓΗ http://www.agonaskritis.gr 

http://www.agonaskritis.gr/  
http://www.nellypsarrou.com/index.php?option=com_content&task=view&id=406&Itemid=64



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως