13 Αυγούστου 2015

ΚΡΗΤΕΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ - ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ του 1821

Οι Μεσσαρίτες οπλαρχηγοί κατά τη διάρκεια του ξεσηκωμού του 1821, προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στον αγώνα για το ξεκίνημα, την εδραίωση και την επικράτηση της επανάστασης τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη.
            Ο αγώνας τους σήμερα δεν είναι γνωστός. Οι θυσίες τους όμως έχουν πιάσει τόπο και είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα στις καρδιές του Κρητικού λαού.
            Μικρά πορτρέτα των «Σταυραετών της Λευτεριάς», θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συμβάλλοντας έτσι στην αναμόχλευση της ιστορικής μνήμης, που είναι αναγκαία στο πέρασμα του χρόνου.
            Το διάβα μας αυτό στα ιστορικά μονοπάτια των ηρώων του Μεσαρίτικου κάμπου, γίνεται μέσα από την καταξιωμένη εργασία του γνωστού δασκάλου και ιστορικού Γεωργίου Πατεράκη, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο του: «Ο καπετάν Μιχάλης Κουρμούλης, Κουρμούληδες και συναγωνιστές του». Ένα μέρος των εικόνων των αγωνιστών τα έχει επιμεληθεί και ο ίδιος, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται δημοσιευμένες στο βιβλίο του γνωστού Λασιθιώτη ερευνητή κ. Γ. Παναγιωτάκη: «ΚΡΗΤΗ – Ιστορία – Εικόνες».
ΚΑΡΑΤΑΡΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Μεσσαρίτης οπλαρχηγός που πολέμησε κάτω από τη σημαία και τις διαταγές του καπετάν Μ. Κουρμούλη.
 Το 1822 διορίζεται οπλαρχηγός του στα Καπετανιανά και ξεσηκώνει τους υπόλοιπους καπεταναίους της κάτω Ρίζας.
Δεν εγκαταλείπει το νησί στα 1824, όπως κάνουν άλλοι καπεταναίοι, αλλά έμεινε και πολέμησε με ζήλο στον πόλεμο κατά των Τουρκοαιγυπτίων.
Διετέλεσε αρχηγός της επαρχίας Μονοφατσίου και στα 1828 μαζί με τους άλλους οπλαρχηγούς εξόντωσαν τον Αγριολίδη στα Καπαριανά.
Υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα.
ΛΑΔΟΥΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
            Γεννήθηκε στο Αντισκάρι και αναφέρεται κρυπτοχριστιανός και συνεργάτης του καπετάν Μιχάλη Κουρμούλη.
            Πολέμησε υπό τις διαταγές του στην επανάσταση του 1821. Εκλέχτηκε πληρεξούσιος της επαρχίας του για το Κρητικό Συμβούλιο στα 1830.
ΛΕΡΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
            Γεννήθηκε στα Βορίζια στα τέλη του 18ου αιώνα και έδρασε λίγο πριν την επανάσταση του 1821. Χαϊνης στις πλαγιές του Ψηλορείτη, είχε καταφύγιό του το δάσος του Ρούβα.
            Έδρασε στην περιοχή του Αμαρίου, παρέα με το συγχωριανό του Φραγκιά Φραγκιαδάκη.
            Τα ίχνη και των δυο χάνονται λίγο πριν την επανάσταση του 1821. κατ’  άλλους σκοτώθηκαν κοντά στο χωριό τους, κατ΄ άλλους ο Λεράτος κατέφυγε στη Σύρο, όπου και συνέχισε να αγωνίζεται. Πέθανε και τάφηκε  μάλιστα στη Σύρο.

ΜΠΑΓΚΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
            Σημαντικός αγωνιστής της επανάστασης του 1821, που έδρασε κυρίως στην περιοχή του Μονοφατσίου. Οπλαρχηγός που πολέμησε κοντά στον Μ. Κουρμούλη και ήταν περίφημος για τις ενέδρες του (μπροσκάδες) κι έδρασε παρέα με τον Δ. Λιμπρίτη.
ΧΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
            Μεσσαρίτης οπλαρχηγός από την Πόμπια, γνωστός και σαν «Χούλος».
            Προερχόμενος από την Μικρά Ασία, στα 1821, ξεμπάρκαρε στο Λουτρό Σφακίων και βοήθησε την επανάσταση, πολεμώντας με τους Μεσσατίτες οπλαρχηγούς, σαν καπετάνιος του χωριού Πόμπια, όπου είχε εγκατασταθεί.
            Υπήρξε ένα από τα παλικάρια του καπετάν Μιχάλη Κόρακα και από τους πολέμαρχους της επανάστασης του 1866.
            Απόγονοί του σήμερα στην Πόμπια είναι η οικογένεια των Χουλάκηδων.
ΨΩΜΑΔΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
            Αγωνιστής του 1821, από το Τυμπάκι. Πολέμησε μαζί με τον Μ. Κουρμούλη και διετέλεσε αρχηγός της Πυργιώτισσας.
            Διακρίθηκε κυρίως ως ιππομάχος πολεμιστής. Τον Απρίλιο του 1830, ήταν από τους λίγους Μεσσαρίτες αγωνιστές που γλίτωσαν από παγίδα που τους είχαν στήσει οι Τούρκοι. Χάθηκαν όμως σπουδαίοι καπεταναίοι όπως ο Μαλικούτης και ο Λέκας.
            Την ίδια χρονιά εκλέγεται πληρεξούσιος της επαρχίας του την οποία εκπροσωπεί στις Μαργαρίτες, έδρα του Κρητικού Συμβουλίου.
            Εκπατρίστηκε στην Πελοπόννησο, όπου τον συναντούμε ξανά αρχηγό 25 κρητικών οικογενειών προσφύγων με τον Ιωάννη Γ. Κουρμούλη, κατά την παραχώρηση εθνικών κτημάτων από την Ελληνική Κυβέρνηση στην περιοχή του Άργους.


 Του Ζαχαρία Καψαλάκη
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως