30 Σεπτεμβρίου 2016

Ορεινός Ημιμαραθωνιος Νότιας Δίκτης

Ορεινός Ημιμαραθώνιος αγώνας 21 χλμ Νότιας Δίκτης (Λασιθιώτικα Βουνά) και παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις στον Αμιρά Βιάννου.

Τον αγώνα συνδιοργανώνουν η Ένωση «Οικοσύν» (Περιβαλλοντική- Πολιτιστική – Οικολογική Ένωση Άνω και Κάτω Σύμης και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης.
Τόσο οι αθλητές όσο και οι επισκέπτες – συνοδοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της λεγόμενης ανεξερεύνητης Κρήτης. Εφέτος στον ορεινό αγώνα προστέθηκε επιπλέον ένα πανέμορφο κομμάτι διαδρομής σε δασικούς δρόμους και μονοπάτι σπάνιας ομορφιάς μέσα στο δάσος της περιοχής έτσι ώστε να καθιστούν το αγώνα σε ένα από τους ωραιότερους, ή σαφέστερα τον ωραιότερο χωρίς υπερβολή, στο είδος του.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται:
1) Ημιμαραθώνιος αγώνας ορεινού τρεξίματος (trail) 21 χλμ (ώρα εκκίνησης 10:30)

2) Ποδηλατοβόλτα με ποδήλατο βουνού (mountain bike) 37 χλμ (ώρα εκκίνησης 10:30 )
3) Δρόμος 500 μέτρων για μαθητές Δημοτικού (ώρα εκκίνησης 11:30)
4) Πεζοπορία Αμιράς – Πεύκος – Κάτω Σύμη 7 χλμ (ώρα εκκίνησης 10:15)
Ιστορικά στοιχεία περιοχής διεξαγωγής αγώνων
Το μνημείο Αμιρά : Το πανερπαρχιακό ηρώο στη θέση Σελί του Αμιρά είναι αφιερωμένο στα 461 θύματα της περιοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο , από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Συμβολίζει, το αδούλωτο φρόνημα του Βιαννίτικου λαού.
Το μνημείο στη Ρίζα Ιεράπετρας :Είναι το σημείο που την κατοχή υψώθηκε η Ελληνική σημαία από τον Μπαντουβά αλλά και που εκτελέστηκαν το πρωί την 15 Σεπτεμβρίου 1943 πολλοί κάτοικοι των γύρω χωριών.
Το Ηρώο της Σύμης : Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και στήθηκε στο σημείο αυτό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού γιατί η ομάδα του Μπαντουβά και του Ποδιά μαζί με Συμιανούς αντάρτες χτύπησαν και εξολόθρευσαν ένα Γερμανικό λόχο.
Μνημείο Ομαλού : Βρίσκεται στο οροπέδιο του Ομαλού δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Πνεύματος . Εκεί σκοτώθηκαν αντάρτες που είχαν λάβει μέρος στην μάχη της Σύμης.

1) Ημιμαραθώνιος αγώνας ορεινού τρεξίματος (trail) 21 χλμ
O αγώνας με δύο λόγια
Εκκίνηση: Μνημείο Πεσόντων Αμιρά Βιάννου Ηρακλείου Τερματισμός : Κάτω Σύμη Βιάννου.
Συνολικό μήκος : 20,8 χλμ
Θετική υψομετρική (συνολική ανάβαση) : 910 μ. Αρνητική υψομετρική (συνολική κατάβαση) : 790 μ.
Ελάχιστο υψόμετρο : 687 μ (Αμιράς) Μέγιστο υψόμετρο : 1405 μ (8 χλμ)
Ποιότητα πεδίου : Μονοπάτι 7,5 χλμ ,Δασικοί χωματόδρομοι : 12,3 χλμ ,Άσφαλτος : 1 χλμ Εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού πρώτου : 2 ώρες .Έγκυρος χρόνος τερματισμού : 3 ώρες και 30 λεπτά
Διαδρομή-Περιγραφή
Δείτε ή κατεβάστε για το GPS σας το χάρτη της διαδρομής από το site www.gpsies.com κάνοντας αναζήτηση ‘amiras trail’ ή απευθείας στη διεύθυνση http://www.gpsies.com/map.do?fileId=outuhrsdxirctuoz

Περιγραφή
Ηρώο Αμιρά [εκκίνηση] – Αγ. Μαρίνα (4,2 χλμ) Η εκκίνηση γίνεται από το μνημείο πεσόντων στον Αμιρά Βιάννου ακολουθώντας την άσφαλτο που αρχικά κατηφορίζει και περνάει μέσα από τον Αμιρά. Μόλις φτάσουμε στην επαρχιακή οδό Βιάννου – Ιεράπετρας την διασχίζουμε κάθετα και ανεβαίνουμε απέναντι τον απότομο ανηφορικό δρόμο προς τον οικισμό Μουρί . Περνώντας μέσα από τα γραφικά σοκάκια του χωριού συναντάμε την πρώτη πηγή με γάργαρο νερό και συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία με προορισμό το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Τριακόσια μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ο πρώτος σταθμός του αγώνα (Προσοχή η διαδρομή έχει αλλάξει από πέρυσι και αντί να κατευθυνθεί προς τον οικισμό Κεφαλοβρύσι πηγαίνει προς οικισμό Μουρί).
Αγ. Μαρίνα- Ελινούς (2,4 χλμ) Από εδώ μπαίνουμε στο πρώτο τμήμα μονοπατιού που διασχίζει το πευκόδασος και πρινόδασος και ανηφορίζει συνεχώς σε μερικά σημεία πολύ απότομα μέχρι να φτάσει τον χωματόδρομο και αφού κινηθεί εκεί για 200 μέτρα περίπου ξαναμπαίνει δεξιά στο επόμενο τμήμα ανηφορικού μονοπατιού με προορισμό το πρώτο μικρό οροπέδιο με τις αγριαχλαδιές. Αφού κατηφορίσει για λίγο φτάνουμε στον επόμενο σταθμό ανεφοδιασμού αυτόν της Ελινούς .

Ελινούς – Ομαλός (Μάντρα Χατζηνικολή) (4,0 χλμ) Μπαίνουμε στο μονοπάτι το οποίο αρχικά κινείται ανηφορικά και αφού περάσει ξανά από ένα μικρό οροπέδιο αρχίζει να γίνεται πετρώδες χαρακτηριστικό των Λασιθιώτικων Βουνών και ανηφορίζει μέχρι τα 1400 μέτρα περνώντας μέσα από αιωνόβιους πρίνους. Η θέα είναι ανεπανάληπτη καθώς μπορεί να αντικρύσει κανείς απέναντι τις ψηλότερες κορυφές της Δίκτης και από κάτω ακριβώς το δεύτερο σε ψηλότερο υψόμετρο οροπέδιο της Κρήτης, αυτό του Ομαλού . Από δω ξεκινάει κατηφορικό μονοπάτι που πέφτει στη μέση του οροπεδίου. Από εκεί και αφού περάσουμε την παλιά αλλά πρόσφατα ανακαινισμένη πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, συνεχίζουμε για ένα χιλιόμετρο πάνω στο οροπέδιο σε επίπεδη διαδρομή μέχρι τον κεντρικό σταθμό ανεφοδιασμού .
Ομαλός (Μάντρα Χατζηνικολή) – Καλός Λάκκος (4,9 χλμ) Συνεχίζεται το επίπεδο κομμάτι της διαδρομής μιας και διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το οροπέδιο του Ομαλού. Τεράστιοι πρίνοι ξεπροβάλουν στο πέρασμα του καλά στρωμένου χωματόδρομου σε ένα μοναδικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς μέχρι την έξοδο από το οροπέδιο (πόρος). Βγαίνοντας από το οροπέδιο αρχίζει να ανηφορίζει ελαφρά για λίγα μέτρα και έπειτα ξεκινά ο κατηφορικός χωματόδρομος που οδηγεί προς το χωριό Κάτω Σύμη. Τα αρώματα του δάσους μεθούν όποιον περνάει από εδώ.
Καλός Λάκκος – Παραδείσου Κούτελο (2,9 χλμ) Αφήνουμε το δρόμο Ομαλού – Κάτω Σύμης με απότομη δεξιά στροφή 180ο με κατεύθυνση σε ένα δασικό δρόμο που κινείται περιμετρικά ενός κατάφυτου με πεύκα και πρίνους ,φυσικού κρατήρα που ονομάζεται «Καλός Λάκκος», και διασχίζοντας το πανέμορφο δάσος φτάνουμε στο τέλος του δρόμου από όπου ξεκινά το πιο ωραίο κομμάτι της διαδρομής. Εδώ είναι του «Παραδείσου το Κούτελο» και δεν ονομάστηκε τυχαία έτσι. Η θέα είναι ανεπανάληπτη προς το Λιβυκό Πέλαγος και την γύρω περιοχή . Το μπλε της θάλασσας με το πράσινο εναλλάσσονται συνεχώς σε κάθε ματιά συνθέτοντας ένα φοβερό πάζλ χρωμάτων. Εδώ είναι και ο τελευταίος σταθμός τροφοδοσίας.
Παραδείσου Κούτελο – Κάτω Σύμη [τερματισμός] (2,4 χλμ) .Αυτό το τμήμα της διαδρομής είναι το ομορφότερο του αγώνα και ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια της περιοχής αν όχι της Κρήτης Κατηφορίζοντας το καλά διατηρημένο μονοπάτι που διασχίζει το δάσος με πολλά ζικ -ζακ περίπου σε 2 χλμ ξεπροβάλουν μέσα από τα πεύκα τα σπίτια του χωριού Κάτω Σύμη . Ακολουθώντας το χωματόδρομο για 400 μέτρα και αμέσως δεξιά την άσφαλτο για 200 μέτρα φτάνουμε στο σημείο τερματισμού

2) Ποδηλατοβόλτα βουνού 37 χλμ
Διαδρομή : Ηρώο Πεσόντων Αμιρά – Πεύκος – Κάτω Σύμη – Πάνω Σύμη – Οροπέδιο Λάπαθου – Καρύδι – Ρίζα (Μνημείο πεσόντων) – Επαρχιακή οδός (Βιάννου Ιεράπετρας) – Κάτω Σύμη.
Η διαδρομή είναι φυσιολατρική και σχετικά ευκολότερη από την περυσινή . Απευθύνεται σε σχετικά έμπειρους ποδηλάτες και διατρέχει τα πανέμορφα δάση της Κάτω και Άνω Σύμης , του Οροπεδίου Λαπάθου και τα γραφικά χωριά της ευρύτερης περιοχής. Επίσης οι ποδηλάτες θα περάσουν από το μνημείο πεσόντων ανταρτών της Ρίζας.
Χιλιομετρική κάλυψη : 37 χλμ Θετική υψομετρική : 1170 μέτρα
Μέγιστο υψόμετρο : 1320 μ (Λάπαθο). Ελάχιστο :400 μ.(Ρίζα)
Χωματόδρομος : 22 χλμ = 60 % , Άσφαλτος : 15 χλμ =40%. Μπορείτε να δείτε ή να κατεβάσετε στο ρολόι σας την διαδρομή από το site www.gpsies.com κάνοντας αναζήτηση «amiras bike».
Πηγές κατά τη διαδρομή : α) Πεύκος (3ο χλμ) β) Κάτω Σύμη (6ο χλμ) γ) Άνω Σύμη (8ο χλμ) δ) Μετά το Λάπαθο (19 χλμ) ε) Καρύδι (Παναγία) (24 χλμ)

3) Δρόμος 500 μέτρων για μαθητές Δημοτικού
Διαδρομή σε άσφαλτο : Ηρώο Πεσόντων Κάτω Σύμη – Ταβέρνα Αφροδίτη Κάτω Σύμη.
4) Ελεύθερη πεζοπορία 7 χλμ περίπου
Διαδρομή: Ηρώο Πεσόντων Αμιρά – Μουρί –Αγία Μαρίνα – Άνω Πεύκος – Ταβέρνα Αφροδίτη Κάτω Σύμη.

Ο.Υ.Κ – Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης

Ο αγώνας που αγαπήθηκε στηρίχτηκε και εξελέγη μέσα από την  ψηφοφορία της ιστοσελίδας advendure ο καλύτερος αγώνας trail για το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως