25 Οκτωβρίου 2016

Κρήτη η περιζήτητη ενεργειακή νύφη

Από πάλαι ποτέ... «αεροπλανοφόρο» της Μεσογείου η Κρήτη θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε πολύφερνη ‘ενεργειακή νύφη’ !
Για την Κρήτη τα σχέδια ελληνικών και ξένων εταιρειών- και μάλιστα κολοσσών- ξεπερνούν την όποια σκέψη ή φαντασία μόλις λίγο καιρό πριν. Από τη μία τα...4 υποβρύχια καλώδια, με το πιο μεγαλεπήβολο αυτού του "EUROASIA Interconnector", από την άλλη ο αγωγός EASTMED που θα φέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεκάνης της Λεβαντίνης, σε συνδυασμό με τις έρευνες που θα γίνουν Νότια της Κρήτης, καθιστούν το νησί «περιζήτητη ενεργειακή νύφη»! Την ίδια ώρα η περιφέρεια έχει ανοίξει για τα θέματα αυτό διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο, τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΕ.

Όπως αποκαλύπτεται σήμερα τεράστιοι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν ενδιαφερθεί όχι μόνο για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα, αλλά και για την ενδοχώρα της Κρήτης , την εσωτερική αγορά και μεταφορά του φυσικού αέριου , ενώ στελέχη της ΔΕΠΑ συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη κ.Αρναουτάκη και τον ενημέρωσαν για τη μελέτη εφικτότητας που ετοιμάζουν για τον EASTMED!
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση των στελεχών της ΔΕΠΑ -για την ακρίβεια της ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που είναι θυγατρική της- επισκέφτηκαν τη Δευτέρα τον περιφερειάρχη κ.Αρναουτάκη και τον ενημέρωσαν , μαζί την αντιπεριφερειάρχη κ.Μανασάκη και στελέχη της περιφέρειας, για τη μελέτη που ξεκίνησαν. Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει εάν τελικά είναι κόμβος η Κρήτη για τον EASTMED, αλλά όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί κατευθύνεται η μελέτη. Το θέλουν οι Ισραηλινοί, το θέλει η ελληνική πλευρά (υπουργείο, περιφέρεια) , το θέλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση που…ποντάρει πολλά και στα κοιτάσματα της Νοτιας Κρήτης. Εάν αυτά μάλιστα επιβεβαιωθούν τότε είναι σίγουρη η κομβική σύνδεση της Κρήτης με τον EASTMED.
“Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή και θα συνδέσουν την νοτιοανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη, ένας αγωγός περίπου 2000 χιλιομέτρων» είπαν από τη ΔΕΠΑ στα στελέχη της περιφέρειας και τονισαν ότι θα κρατούν ενήμερο τον περιφερειάρχη για την εξέλιξη της μελέτης που θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2016.
Ο αγωγός
Ο αγωγός EASTMED PIPELINE αποτελείται από ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών και στοχεύει στην απ’ ευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της Ελλάδας.
Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει μέχρι και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στην περιοχή της Λεκάνης της Λεβαντίνης (Κύπρος και Ισραήλ) καθώς και τα εν δυνάμει κοιτάσματα στην Ελλάδα τόσο προς το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου όσο και προς το αντίστοιχο Ιταλικό μέσω του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ.
Ο EASTMED θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 1700 χιλιομέτρων, από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Το έργο αποτελείται από τα επιμέρους τμήματα:
-150χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την  Κύπρο
-650χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη;
-400χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο;
-500χλμ περίπου χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΟΝ στην Θεσπρωτία
Ο αγωγός EASTMED έχει συμπεριληφθεί στην πρώτη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ / Projects of Common InterestPCI) και είναι υποψήφιο έργο για να συμπεριληφθεί και στην επόμενη λίστα έργων ΕΚΕ (ΡCΙ) με δεδομένο ότι:
-Αυξάνει την ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθώς και τον ανταγωνισμό σύμφωνα με τους στόχους που η Ε.Ε. έχει θέσει για την εσωτερική ενεργειακή αγορά.
-Αξιοποιεί την εγγύτητα των κοιτασμάτων της Λεκάνης της Λεβαντίνης με την Ηπειρωτική Ευρώπη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την διαφοροποίηση πηγών τροφοδοσίας, οδεύσεων και εταίρων, αφού δύναται να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή αγορά αερίου με 8-15 δις. Κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από νέες πηγές, το οποίο είναι συνολικά ή μερικώς παραγόμενο εντός της Ε.Ε.
-Ενδυναμώνει την ασφάλεια προμήθειας με μία νέα διασύνδεση απευθείας με τα κοιτάσματα παραγωγής.
-Συνδέει τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης με τις Ευρωπαϊκές αγορές
-Διασυνδέει την Κύπρο με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου
-Υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, με τις δύο χώρες να επωφελούνται από τα έσοδα των δραστηριοτήτων παραγωγής
Σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, προωθεί την δημιουργία εικονικών κόμβων συναλλαγών αερίου  στην Ελλάδα και την Ιταλία, υποστηρίζοντας τις συναλλαγές αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παρέχει φυσικό αέριο στις περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως    η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.
Οι σχέσεις
Την επαφή επιβεβαιώνει  και η αντιπεριφερειάρχης κ.Βιργινία Μανασάκη που μετά το ταξίδι στις Βρυξέλλες είχε –παρούσης και της επιστημονικής συνεργάτιδας της κ.Μ.Αποστολάκη- συνάντηση για τα θέματα αυτά τόσο με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΠΕΝ κ. Αλεξόπουλο, όσο και με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ.Κορωνιωτάκη, στελέχη του ΑΔΜΗΕ με τους οποίους συζήτησε όλα τα ενεργειακά θέματα και το χωροταξικό που άπτεται αυτών!
«Νομίζω ότι εγκαινιάζουμε μια καλή συνεργασία με το υπουργείο και τη νέα διοίκηση των φορέων ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Έχουμε προτεινόμενα 4 υποβρύχια καλώδια, από τον ΑΔΜΗΕ, την ΤΕΡΝΑ και τον Κοπελούζο, συν το EUROASIA Interconnector τα οποία πρέπει να τα δει και το υπουργείο»ανέφερε η κ.Μανασάκη.
Στις επαφές αυτές υπήρχαν εκτενείς αναφορές και στο χωροταξικό σχέδιο και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα παράταση ώστε να ολοκληρωθούν και οι σχεδιασμοί για τις ΑΠΕ και οι μελέτες ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ κλπ
«Οι παντες συνειδητοποιούμε ότι εάν Κάτι δεν είναι στον χωροταξικό σχεδιασμό στην πραγματικότητα μετά δεν μπορεί να υλοποιηθεί» ανέφερε η κ.Μανασάκη που ταυτόχρονα ξεκινά και την προγραμματική σύμβαση της περιφέρειας για τον ενεργειακό σχεδιασμό των επόμενων 30 χρόνων- σύντομα θα γίνει η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της επιτροπής.
«Εμείς παρακολουθούμε τα πάντα. Τους αγωγούς, τα υποβρύχια καλώδια, ότι προτείνεται» τόνισε η κ.Μανασάκη.
Σε αναμονή
Πάντως μέχρι τώρα το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει με τη νέα του ηγεσία τι θα γίνει με το καλώδιο «EUROASIA Interconnector» συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. αφορά την Ελλάδα), που έχει λεχθεί ότι «θα επηρεάσει ακόμη και την ίδια την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».
Πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1518 χλμ και μεταφορικής ικανότητας 2000 ΜW (μεγαβάτ) διπλής κατεύθυνσης, το οποίο θα συνδέσει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ, συνδράμοντας στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης. Μάλιστα ο σχεδιασμός προχωρά με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται ότι οι τελικές μελέτες θα είναι έτοιμες πιο γρήγορα από τον αρχικό προγραμματισμό -στα τέλη Ιουλίου, οπότε θα είναι έτοιμος και ο λεπτομερής χάρτης πόντισης του καλωδίου. Ακόμα περισσότερη αισιοδοξία, προσδίδει το γεγονός ότι, με την πρόοδο των μελετών, όλες οι ενδείξεις από τις μέχρι στιγμής αναλύσεις αγοράς επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του έργου.
Τόσο η δυναμικότητα των 2.000 MW όσο και το μήκος του καλωδίου καθώς και το μέγιστο βάθος των 2.000 μέτρων που αναμένεται να ποντιστεί, συγκαταλέγουν το όλο εγχείρημα ανάμεσα στις πιο μεγαλεπήβολες υποθαλάσσιες ηλεκτρικές του κόσμου.
ΠΗΓΗ
(cretalive.gr, 11/6/2015)
Πηγή Φώτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως