23 Δεκεμβρίου 2016

Η νέα σημαία της Κρήτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "San Fransisco Call", στις 14 Αυγούστου του 1896, η «Προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης» επέλεξε την νέα  σημαία της Κρήτης.
Τα γεγονότα διαδραματίσθηκαν στης αρχές του καλοκαιριού του 1897 καθώς στο Βάμο οργανώθηκε η Μεταπολιτευτική Επανάσταση, η οποία άρχισε ουσιαστικά με την υπογραφή ενός Υπομνήματος στις Μεγάλες Δυνάμεις και κατέληξε σε πολεμικές επιχειρήσεις, που, αν και δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα, οδήγησαν όμως στη συγκρότηση της «Γενικής Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών», που διαδέχτηκε την «Κεντρική Επιτροπή της Μεταπολίτευσης της Κρήτης», η οποία κατηύθυνε τις ενέργειες των Κρητικών από το φθινόπωρο του 1895 ως τις αρχές του 1896.
Η απαρχή έγινε με ένα υπόμνημα που συνέταξε ο Μανούσος Κούνδουρος, ψυχή της κίνησης, ο οποίος υποστηριζόταν από τους Σφακιανούς και τους Αποκορωνιωτες. Το κείμενο του υπομνήματος «είχε συνταχθεί με μεγάλη τέχνη, φρόνηση, περίσκεψη και γνώση των πολιτικών περιστάσεων στην Ευρώπη», όπως γράφει στο ημερολόγιό του ο Ιωσήφ Λεκανίδης, ο οποίος στην αρχή ήταν φιλύποπτος σχετικά με ό,τι προερχόταν από τον Κούνδουρο γιατί φοβόταν μήπως περιείχε παγίδα αγγλικής επινόησης. Ωστόσο ο Λεκανίδης το μελέτησε, το υπόγραψε και στη συνέχεια αναδείχτηκε κορυφαίος παράγοντας των «μεταπολιτευτικών». Με το κείμενο εκείνο που έφερε τον τίτλο «Υπόμνημα εκδοθέν και υπογραφέν την 3η Σεπτεμβρίου στο Κλίμα και τη 10η Σεπτεμβρίου 1895 στην Κράπη προς τους Προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων και της Ελλάδας στα Χανιά», οι μεταπολιτευτικοί επιδίωκαν ένα είδος μερικής αυτονομίας και όχι την ένωση με την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ήταν αντίθετοι σ’ αυτή. Απλά έχοντας την πείρα από τις προηγούμενες ατυχείς επαναστάσεις θεωρούσαν ότι η ένωση, για την ώρα τουλάχιστον, ήταν απραγματοποίητη και έπρεπε να μεσολαβήσει κάποιο ενδιάμεσο καθεστώς στο νησί.
Σύμφωνα λοιπών με το δημοσίευμα της εφημερίδας "San Fransisco Call", μας πληροφορεί ότι η «Προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης» επέλεξε και την νέα  σημαία της Κρήτης. Η σημαία που μόλις εγκρίθηκε από την Προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης έχει κάποια ομοιότητα με εκείνη της Ελλάδας.  αποτελείται από εννέα ρίγες (πέντε μπλε και τέσσερις λευκές), , με το βυζαντινό αετό στο κέντρο. Η ελληνική σημαία η οποία εμφανίζεται αμέσως κάτω από την κρητική σημαία, έχει πέντε μπλε και τέσσερις λευκές ρίγες, τρέχει κατά μήκος, με ένα λευκό σταυρό σε γαλάζιο πεδίο στην πάνω αριστερή γωνία και ένα χρυσό στέμμα στο κέντρο του σταυρού.  
Οι ενέργειες των «μεταπολιτευτικών» είχαν αρχικά σκοπό να πιέσουν την κατάσταση και όχι να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα, πράγμα που δεν κατάφεραν ωστόσο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αιματηρά γεγονότα σε βάρος του πληθυσμού, υλικές ζημιές και άμεσους κινδύνους. Φαινομενικά, η όλη κίνηση έκανε κακό, στην πραγματικότητα όμως είχε σαν αποτέλεσμα να μεταβληθεί η στάση πολλών και να αναθεωρηθούν οι συντελεστές που διαμόρφωναν την κατάσταση στο νησί.
Στην αναταραχή που ακολούθησε μέσα στην δίνη του Κρητικού ζητήματος η πρόταση για τη νέα σημαία απλώς ξεχάστηκε
ΠΗΓΗ
San Francisco Call, Volume 80, Number 75, 14 August 1896

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως