25 Ιουλίου 2017

Τ΄ αγρίμια και ο όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης.

Ο Αγιος Ιωαννης ο Ερημιτης η ο Ξενος
Η ιστορία αναφέρει ότι ο Άγιος Ιωάννης ήρθε από την Αίγυπτο και μαγεύτηκε από την ομορφιά του Σπηλαίου και αποφάσισε να αποχωριστεί τους άλλους 98 Θεοφόρους πατέρες που έμειναν στον Αζωγυρέ, όπου κι αυτός έδρασε.
Ο Άγιος Ιωάννης λέγεται ότι είναι και ο ιδρυτής της Μονής Καθολικού, της παλιότερης ίσως μονής της Κρήτης (6ος ή 7ος αιώνας μ.Χ.). Καθώς προσευχόταν, χτύπησε με το ραβδί του τον βράχο κι από τότε αναβλύζει αγιασμένο νερό που δε στερεύει όσο κι αν πάρουν. Τυφλοί, κωφοί, νεφροπαθείς έχουν δει γιατρειά με αυτό το νερό.
Ασκήτευε στην περιοχή ζώντας γυμνός και περιφερόμενος σαν το αγρίμι μέσα στα βράχια. Έτρωγε χόρτα και χαρούπια για να επιβιώσει. Οι κακουχίες της ζωής του, κούρασαν το κορμί του και μην μπορώντας να περπατάει, τριγυρνούσε σκυφτός. Μια μέρα, ένας κυνηγός τον χτύπησε κατά λάθος με τα βέλη του, περνώντας τον για κάποιο ζώο, και εκείνος λίγο πριν πεθάνει χτυπημένος, ζήτησε από τον κυνηγό να τον μεταφέρει μέσα στο σπήλαιο για να πεθάνει. Έτσι λέγεται πως βρέθηκαν τα οστά του σε εκείνο το σημείο στο βάθος της σπηλιάς, στο «Κρεβάτι του Άη Γιάννη». Στον βράχο αυτό αποδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες και πολλοί συνήθιζαν να σπάνε κομμάτια του για φυλαχτό.
Το εκκλησάκι του Αγίου είναι χτισμένο στα δεξιά της εισόδου κι εορτάζει στις 7 Οκτωβρίου.

Τ΄ αγρίμια και ο όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης στο Ακρωτήρι.*
 Για τις συνθήκες του θανάτου – κοιμήσεώς του ας μου επιτραπεί να καταθέσω την άποψή μου μετά από κάποιες τελευταίες διαπιστώσεις. Το αγρίμι της Κρήτης που σήμερα ζει μόνο σε τέσσερα φαράγγια των Χανίων, μέχρι τον προπερασμένο αιώνα ζούσε στα ορεινά ολόκληρης της Κρήτης και ακόμη παλαιότερα και σε κακοτράχαλα πεδινά.
Στο Ακρωτήρι τα αναγραφόμενα σε παλαιότερους χάρτες τοπωνύμια βεβαιώνουν ότι και σ? αυτό υπήρχαν αρκετές αγέλες αγριμιών. Το τοπωνύμιο Αγριμόκουρτα αναφέρεται σε δυο σημεία και όχι τυχαία. Στην περιοχή βόρεια από το Στρογγυλό Κεφάλι και επίσης στην περιοχή Περβολίτσας. Και αυτό γιατί και στα δυο σημεία υπάρχει νερό, όπου έφθαναν τις νύχτες τα αγρίμια για να πιουν.
Στο Στρογγυλό Κεφάλι το σπήλαιο της Κατεβατής με λαξευμένα σκαλιά απ'  όπου υδρευόταν από τα αρχαία χρόνια οι βοσκοί κ.λπ. και οι πηγές της Περβολίτσας. Γι'    αυτό υπήρχε εκεί στις τρύπες των γκρεμνών μεγάλη συγκέντρωση αγριμιών, ώστε να παρομοιάζεται σαν τις κούρτες των αιγοπροβάτων όπου τα συγκεντρώνουν για άρμεγμα.
Στην περιοχή, όπου η Κατεβατή που ανέφερα, τοξεύθηκε ο Ερημίτης, προφανώς γιατί τη νύχτα αναζητούσε τροφή ή λόγω λειψυδρίας τον μήνα Οκτώβριο, έφθασε για να πάρει νερό. Από τότε μέχρι και σήμερα οι αγριμοκυνηγοί στήνουν ενέδρες στ΄ αγρίμια, στα νερά που πηγαίνουν τη νύχτα για να πιουν (Κορμοκόπος Άι Γιάννη Σφακίων, Λινοσέλλι Γκίγκιλου, νερό Τρυπητής κ.λπ.). Ο τοξότης λοιπόν κυνηγός περίμενε την ευκαιρία αυτή και μέσα στο σκοτάδι πέρασε τον Αγιο για αγρίμι και τον τόξευσε γιατί φυσικά δεν νόμιζε ένας σχετικός όγκος στο σκοτάδι να είναι κάποιο μικρό θήραμα όπως λαγός ή άλλο που δεν διακρινόταν καν. Και άλλα τοπωνύμια της περιοχής αφορούν επίσης αγρίμια όπως Μεγάλη Κερατέ, Μονοκέρατο κ.λπ.
Μια άλλη διαπίστωση είναι επίσης ότι στον πρόχειρο χάρτη της Κρήτης του BARTOLOMEO DALLI SONETTI (Βενετία) του 1485 τα μοναδικά σημεία όπου με διπλό σταυρό σημαδεύει προφανώς μοναστήρια είναι η περιοχή αυτή του Ακρωτηρίου και η περιοχή της Αγίας Κυριακής.

*Του ΑΝΤΩΝΗ ΠΛΥΜΑΚΗ

ΠΗΓΗ
Αναδημοσίευση αποσπασμάτων απο




EIKONA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μην πυροβολείτε ασκόπως